Ett hackathon är ett evenemang där deltagarna samlas för att samarbeta, förnya och skapa innovation inom en begränsad tidsram. Det är en fantastisk möjlighet för individer med olika färdigheter och bakgrunder att träffas, dela kunskap, utforska nya idéer och arbeta med projekt som tänjer gränserna för teknik och kreativitet.
twoday Hackathon
På twoday har vi genomfört några hackathons genom åren, och vår tsenaste ägde rum i Januari 2024. För att planera och genomföra hackathonet på bästa möjliga vis, tillsattes en hackathon-kommitté med ansvarar för hacket. Resultatet blev en helg fylld med vass kod, god brunch, läskande drinkar, tävlingar, en stor familjemiddag och after-hack-party. Hackathonet ägde rum i våra härliga kontorslokaler på Kungsportsavenyen 1 i Göteborg.
Temat för detta hackathon var ”Spel och underhållning”. Detta beslutades på förhand av hackathon-kommittén, och temat genererade många roliga idéer som initierades och testades under helgen. Hackathon-kommittén delade också in deltagarna i tre team av blandade kompetenser. Under hackathonet fick teamen chansen att utforska ny teknik, experimentera med nya verktyg och lära av varandra.
Mångsidiga team
Vid registrering kunde alla deltagare dela med sig av vilken teknisk stack och verktyg de ville lära sig mer om, och placerades sedan i en grupp där de fick chansen att prova sina föredragna färdigheter. Hela idén med Hackathonet var att skapa en miljö där innovation och idéer fick flöda fritt och möjliggöra för deltagarna att provtrycka nya färdigheter samtidigt som de hade en generellt trevlig helg tillsammans. Det krävdes egentligen inte några praktiska resultat; det handlade om resan och att ha kul på vägen, det fanns helt enkelt inget behov av att utveckla en banbrytande produkt på 24 timmar. De kreativa processerna för idébildning, experiment och iteration var lika värdefulla som resultaten. Men med det sagt, så blev ändå resultaten anmärkningsvärda!
Hur teamen arbetade
Två av lagen designade och utvecklade olika spelresultat-topplistor. Det tredje laget tog höjd för att skapa en AR twoday-bot, som gömde sig på twoday-kontoret och gjorde ett kul ljud som intensifierades när man närmade sig. När boten hittades, kunde man ställa frågor till den om twoday. Teamet insåg dock ganska snart att 24 timmar inte var tillräckligt för att de skulle kunna fördjupa sig i det massiva ämnet som utgör AR (Agumented reality), men de lyckades ändå skapa twoday-boten med hjälp av AI-generatorn Poe bland en rad andra källor.
Temat för Hackathonet kretsade kring underhållning och presenterade ett brett utbud av potentiella riktningar att utforska. Med hänsyn till tidsbegränsningen av en helg, arbetade ett av teamen fram en lösning för internt bruk på twoday. Man skapade en spelresultat-topplista integrerad med twoday HR-system, vilket gjorde att teamet kunde nyttja befintlig profildata för alla twoday-anställda och därmed tillskansa sig en god databas utan tidsspill.
Inspirationen till projektet hämtades från det mångsidiga utbudet av evenemang och tävlingar som regelbundet arrangeras på twoday. Begreppet topplista tog form, starkt påverkat av återkommande aktiviteter som veckovisa frågesporter, samt engagerande evenemang som bordtennis och FIFA-turneringar.
Samarbetet inom teamet var mångfacetterat och sträckte sig över design-, frontend- och backend-utvecklingsdomäner. Strategin involverade ett noggrant urval av teknik, vilket gav möjligheter för teammedlemmarna att anta roller i linje med deras intressen.
När det gäller framtida vidareutveckling saknar teamet för närvarande omedelbara planer för fortsättning i egen regi. Man uppfattar dock projektet som ett utmärkt underlag för överlämning till individer i övergångsfaser eller praktikanter som vill utvecklas vidare med de valda teknikerna. Teamet tror att projektet har potential för expansion och förfining under ledning av någon med viljan och tiden att ta det till nästa nivå.
Vi spar dessa initierade projekt som skatter till framtiden, redo att packas upp och byggas vidare på när tid finns och lusten faller på!