Skip to content

Kom igång med tillgänglighetsanpassning av din webb

Webbtillgänglighet syftar till att ge alla möjligheten att kunna delta i samhället på lika villkor. Att komma igång med till sitt tillgänglighetsarbete redan nu, skapar bra förutsättningar för att ha en god tillgänglighet på sin webbplats innan Tillgänglighetsdirektivet träder i kraft. Vi guidar dig i hur du gör för att komma igång med en tillgänglighetsanpassning av din webb, samt hur du implementerar tillgänglighetsarbetet i din verksamhet.
Jan 25, 2023 2:55:00 PM Josefin Holmberg
Två personer sitter vid sina laptops och pratar

Tillgänglighetsdirektivet 2025 -
Så påverkar det din webbplats eller digitala tjänst

Den 28 juni 2025 träder Tillgänglighetsdirektivet i kraft i hela EU. Lagen börjar då att gälla för alla nya digitala produkter och tjänster till konsumentmarknaden, där exempelvis datorer, operativsystem, smarta telefoner, betalterminaler, streamingtjänster, e-böcker, e-handel, bank- och transporttjänster kommer att omfattas. 

Tillgänglighetsdirektivet ska säkerställa att fler produkter och tjänster är mer lättillgängliga för personer med funktionsnedsättning, och på så sätt skapa ett mer inkluderande samhälle.

Hur tillgänglig är din webbplats?


Konsekvenserna om du inte lever upp till tillgänglighetskraven när lagen träder i kraft år 2025 kan innefatta både förbud och sanktionsavgifter. Därför rekommenderar vi att du börjar redan nu. 

Det finns mycket att ta hänsyn till när man ska påbörja arbetet med att tillgänglighetsanpassa sin webbplats. En bra start för att komma igång med sitt tillgänglighetsarbete är att analysera nuläget, för att sedan kunna planera en hållbar väg framåt mot god digital tillgänglighet. Nedan guidar vi dig steg för steg mot en tillgänglig webb:

  • Tillgänglighetsanalys 
    En tillgänglighetsanalys är en väsentlig del i tillgänglighetsarbetet och är grundläggande för att få en aktuell nulägesanalys och insikt om vad som behöver åtgärdas. Analysen genomförs genom manuella och maskinella tester av webbplatsen och dess innehåll (struktur, komponenter, navigering, gränssnitt, osv) samt att den är kompatibel med WCAG 2.1 AA och EN 301 549. 
  • Rapport och åtgärdslista
    I åtgärdslistan så bör alla aktuella brister finnas samlade. Här kan även en plan för lämplig åtgärd anges. Åtgärdslistan är en förutsättning för att påbörja tillgänglighetsanpassningen av er webb.
  • Tillgänglighetsanpassning
    Tillgänglighetsanpassningen kan variera i omfattning, och beror helt på hur mycket brister som finns samlade i åtgärdslistan. Tekniken bör ses över så att webbplatsen är korrekt programmerad enligt riktlinjer och standarder, men det finns även andra delar som påverkar tillgängligheten. Det kan exempelvis handla om möjligheten att använda snabbkommando för att kunna söka på webbplatsen, eller att tillhandahålla en tredjepartsprogramvara för skärmläsningshjälpmedel.
    Oftast räcker det med ett par punkter av justeringar. Men i värsta fall kan det krävas att webbplatsen byggs om från grunden om den är baserad på en alldeles förlegad plattform som inte klarar kraven för tillgänglighet. 
  • Tillgänglighetsredogörelse
    Offentlig sektor och andra som omfattas av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ska även kunna tillhandahålla en tillgänglighetsredogörelse. Denna ska tydligt ange vilka brister som finns kring tillgängligheten på webbplatsen, samt göra det lätt för besökaren att rapportera brister via exempelvis ett kontaktformulär eller anmäla till Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Den ska vara enkel att hitta för besökaren, och finnas i ett tillgängligt format. Redogörelsen speglar webbplatsen aktuella tillgänglighet, därför bör den ses över och uppdateras regelbundet, beroende på hur mycket innehåll som publiceras. 

Implementera tillgänglighetsarbetet i din verksamhet

Digital tillgänglighet är något man aktivt behöver jobba med då riktlinjer och rekommendationer uppdateras löpande, i och med att tekniken utvecklas. Därför gäller det att regelbundet hålla sig uppdaterad, testa och förbättra gränssnitten för att se till att digital tillgänglighet alltid är inkluderat och att det finns en långsiktig tillgänglighetsstrategi.

Hitta ett sätt att arbeta med tillgänglighetsarbetet så att det blir en naturlig del i arbetet för er verksamhet. Se till att alla är inkluderade, och att det finns en långsiktig tillgänglighetsstrategi. 

Börja med att skapa en plan och definiera de processer som fungerar för er. Vid exempelvis inköp av tjänster kan det vara så att din organisation behöver ta in en extern part som ska bygga er webbplats, och då är det viktigt att ha kunskap för att kravställa att den byggs i enlighet med lagkraven. Det kan även vara värt att planera för kompetenshöjning inom organisationen så att alla inblandade vet vad det innebär att ha en god digital tillgänglighet och vad de behöver ta hänsyn till vid kravställning.

Behöver du hjälp med att se över er digitala tillgänglighet?


twoday har lång erfarenhet av att skapa webbplatser som är anpassade efter tillgänglighetskraven. Vi hjälper er gärna med era behov inom digital tillgänglighet samt med tillgänglighetsanpassning och förvaltning inför kommande lagkrav. Läs mer om hur vi på twoday kan hjälpa dig och din verksamhet med Digital tillgänglighet, och ta del av våra erbjudanden här.

Relaterade artiklar