Skip to content

Så får du bättre svar från AI med effektiva prompter

För att få ut maximal nytta av generativ AI är det viktigt att använda effektiva prompter. Genom att ställa rätt frågor till AI kan du både spara tid och öka effektiviteten. Vill du bli vass på att ställa frågor och ge tydliga instruktioner till AI? I denna artikel lär du dig bland annat hur du utformar bättre prompts för att få det resultat du vill ha, samt får tips på vad du bör undvika.
Oct 1, 2024 9:55:03 AM Josefin Holmberg

Vad är en bra AI-prompt?

En prompt är enkelt förklarat en instruktion till AI, där du beskriver vad du vill få hjälp med. Men hur välformulerad din prompt är, kan spela en avgörande roll för vilket resultat du får på ditt AI-genererade innehåll. Så hur får du kläm på konsten att prompta effektivt? Vi har satt ihop en användbar checklista med våra bästa tips för att skapa effektiva prompter, som du hittar längre ner i denna bloggartikel. Men för att bättre förstå skillnaden som en bra prompt kan göra, låt oss börja med ett par exempel: 

Exempel 1: Den enkla prompten

Anna jobbar som säljare och behöver ta fram en övertygande säljpitch för en ny produkt som hennes företag precis har lanserat. Säljpitchen ska Anna använda i ett mejl till sina befintliga kundkontakter. Hon väljer att ta hjälp av ChatGPT för att ta fram sin säljpitch, och börjar med att testa en enkel prompt:  

“Skriv en säljpitch till mina kundkontakter där jag presenterar vår nya effektiva produkt, i ett informativt mejl.”

Resultatet:

ChatGPT-svar-prompt1

Anna tycker att den AI-genererade texten är informativ, men något kort och kan upplevas opersonlig. Dessutom saknas en tydlig uppmaning eller annan relevant information, om hur hennes kunder ska gå tillväga om dom vill veta mer om produkten. Hon vill ju trots allt ha en effektiv säljpitch som lockar till nyfikenhet. Därför skriver Anna om sin prompt på ett mer detaljerat sätt:

Exempel 2: Den detaljerade prompten

"Skriv en säljpitch på max 100 ord för vår nya produkt som jag kan skicka till mina kundkontakter i ett mejl. Lyft fram att verktyget är enkelt att implementera utan teknisk bakgrund, att det hjälper små och medelstora företag att effektivisera sina processer och att mina kunder kan uppnå fördelar såsom kostnad- och tidsbesparingar. Använd en formell men lättsam ton, och uppmana kunderna att boka en kostnadsfri konsultation med mig för att få veta mer." 

Resultatet:

ChatGPT-svar-prompt2

Som du ser, så får Anna två helt olika resultat beroende på hur hon väljer att utforma sin prompt. Den mer detaljerade prompten gav ett resultat som inte bara var mer engagerande, utan också konkret och handlingskraftigt.

Så vad är då viktigt att tänka på för att skriva effektiva prompter som genererar det resultat du är ute efter? Läs vidare nedan för att ta del av våra bästa tips!

Så promptar du för att få resultatet du vill ha

När du ska skriva en AI-prompt finns det några viktiga grundstenar som kan vara bra att känna till. Därför har vi samlat våra bästa tips i en användbar checklista.

Med dessa tips till hands kan du komma långt i arbetet med dina prompter, både när du vill generera text  men även bild!

Den AI-genererade bilden av vår fiktiva säljare Anna, skapade vi på bara några sekunder med hjälp av en enkel prompt i Adobe Firefly. 

Fiktiva-säljaren-Anna-AI-Adobe-Firefly

Checklista för att skapa bättre prompter

Var tydlig med målet

En bra prompt börjar alltid med att du vet exakt vad du vill ha för resultat, oavsett om det är en kort text eller en detaljerad analys. Tänk på AI som din assistent – ju mer du beskriver, desto bättre svar får du. Vill du skapa en enkel rubrik, en lång artikel, ett kort mejl eller en produktbeskrivning på max 300 ord? Om du vill att AI-verktyget ska skapa innehåll för ett specifikt format, bör du nämna det i din prompt och vara tydlig med vad du vill att resultatet ska vara. Ju mer exakt du är i din beskrivning, desto mer underlättar du för AI att generera det resultatet du är ute efter.

Var detaljerad och specifik

Ju mer detaljerad du är i din prompt, desto bättre blir resultatet. Ange därför även kontext och syfte för den genererade texten. Det ger AI tydligare ramar att arbeta inom. Undvik vaga formuleringar i din detaljbeskrivning och ge istället konkreta exempel. Undvik också att upprepa dig eftersom det kan göra AI förvirrad.

Ge exempel eller vägledning

Om du har en specifik stil i åtanke, kan du också ge ett exempel eller beskrivning av hur du vill att resultatet ska se ut, för att styra AI-verktyget i rätt riktning. Det kan exempelvis handla om att använda en formell, informell, humoristisk eller objektiv ton i din text. Du kan också testa att tilldela AI-verktyget en specifik yrkesroll, för att påverka stilen och innehållet i det genererade svaret.

Experimentera och justera

Var inte rädd för att experimentera med olika formuleringar eller ordval, och justera dina prompter baserat på de svar du får, för att se om det påverkar svaren. Ibland kan små förändringar göra stor skillnad i resultatet.

Ange vad du vill exkludera

Om resultatet ändå inte blir riktigt som du hade tänkt dig, så kan du testa att beskriva vad du inte vill ha med i din prompt. Det kan exempelvis handla om att du vill undvika att använda specifika termer, eller ett visst ämne.

Undvik ledande frågor

Ledande frågor kan påverka svarsresultaten. Därför kan det vara värt att ställa så objektiva frågeställningar som möjligt. En ledande fråga kan exempelvis vara: “Varför är AI bättre än mänskliga arbetare?”. Där kan du istället testa att fråga: "Vilka är fördelarna och nackdelarna med AI, jämfört med mänskliga arbetare?". Genom att hålla dina frågor objektiva, får du också en mer neutral och informativ respons.

Testa olika chatbotar

Det kan även vara värt att inte fastna på ett specifikt AI-verktyg. Olika AI-chatbotar kan nämligen vara bättre på olika typer av information och uppgifter beroende på hur de är tränade och deras specifika funktioner. Så våga testa olika chatbotar för att undersöka vilket verktyg som passar syftet bäst eller pröva att använda dem i kombination till varandra.

Ta hjälp av AI för att prompta bättre

Behöver du ytterligare hjälp med dina prompter, kan du be AI om hjälp även med detta. Du kan exempelvis börja skriva ett förslag på prompt, för att sedan be ditt AI-verktyg att granska och föreslå förbättringar. Vill du ta det ett steg längre, så använder du ytterligare en chatbot för att granska den första chatbotens förslag.

Prompta för bilder

När du promptar för bildgenerering så finns det ytterligare saker som du bör tänka på. Här är det viktigt att beskriva följande i din prompt, för att ditt resultat ska bli så bra som möjligt: Vem eller vad ska vara i fokus? Utgör denne någon specifik handling? Vad ska finnas med i bakgrunden? Hur ska det se ut gällande ljus, kameravinkel och färger? Vilken stil är du ute efter? Testa dig fram för att se vilken typ av prompt som passar dina bilder bäst!

Se upp för AI-hallucinationer

Du har kanske märkt att AI har förmågan att hitta på fakta? Språkmodeller har ingen uppfattning om vad som är rätt och fel. Det betyder att en AI både kan missförstå information och generera rena faktafel. För att effektivt undvika eventuella AI-hallucinationer är det viktigt att vara källkritisk och kontrollera de faktauppgifter som kommer från en AI. Om du märker att AI börjar avvika från sanningen, försök att bryta ned din fråga i mindre delar och verifiera varje svar för sig.

Läs mer om hur du bäst undviker AI-hallucinationer här! 

Vill du prata AI med oss? 

Har du frågor om hur du bäst använder AI i ditt företag? Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur du kan förenkla sättet du arbetar på, med hjälp av AI. Fyll in din information i formuläret så återkopplar vi till dig så fort vi kan.

Kontakta oss

Relaterade artiklar