Vad är Proof-of-concept (PoC)?
Som vi nämnde i vår tidigare artikel om Microsoft Fabric, kan vi erbjuda ett skräddarsytt Proof-of-Concept-projekt (PoC) med hjälp av din egen data innan du drar igång med ett datalagerprojekt. Men vad innebär egentligen en PoC? I den här bloggen ger vi svar på alla frågor du kan tänkas ha.
Innan man implementerar ett data management-projekt är det nödvändigt att demonstrera projektets genomförbarhet och värdet av projektet med hjälp av en PoC. Syftet med en PoC är att bevisa att ett koncept fungerar i praktiken och att det kan uppnå de önskade resultaten. När man är i sin linda av ett projekt och när organisationen ska genomföra något man aldrig tidigare har testat, kan det vara svårt att veta om det är värt investeringen både i tid och pengar. Man vill ha en uppfattning om projektet är tekniskt genomförbart och om kostnaden står i rimlig proportion till värdet.
I början av PoC är det viktigt att rama in behoven genom att identifiera de väsentliga delarna för att kunna definiera en beskrivning eller utvärdering för beslutsfattande. Detta gör det möjligt att sätt upp rätt åtgärder för testet så att PoC:en gör det möjligt att lyfta fram dessa bedömningskriterier.
Varför är PoC viktigt?
När du står inför ett viktigt tekniskt beslut för ditt företag kan genomförandet av en PoC utgöra en avgörande möjlighet att presentera konkreta bevis på att den föreslagna lösningen faktiskt kan lösa de affärsproblem som behöver åtgärdas. Genom att genomföra en PoC ökar du sannolikheten att framgångsrikt genomföra projektet. En PoC är en effektiv metod för att övertyga beslutsfattare om projektets potential och värde för organisationen och affärsnytta.
Nedan följer några saker som är bra att ha koll på innan man sätter igång med en PoC.
- Riskhantering
PoC hjälper till att minimera riskerna genom att identifiera eventuella problem tidigt i processen. Det är bättre att upptäcka och åtgärda problem i en liten skala än att upptäcka dem när hela projektet är i full gång. - Beslutsfattande
Genom att ha tillgång till en fungerande PoC kan beslutsfattare ta bättre informerade beslut om projektets framtid. Det blir tydligt om konceptet är värt att investera mer tid och pengar i. - Kostnadsbesparingar
Genom att undvika att starta stora datalagerprojekt som inte är genomförbara kan man undvika slöseri med resurser och tid. - Kreativitet och innovation
En PoC främjar kreativitet och innovation genom att tillåta utvecklare och team att experimentera och tänka utanför boxen för att hitta de bästa lösningarna.
Proof-of-Concept syftar till att få fram ett projekts lönsamhet, så att du kan avgöra om din idé är värd att driva och vad som kan krävas för att förverkliga projektet.
Vad är viktigt att förstå innan man sätter igång med en Poc?
Innan man sätter i gång med en PoC är det viktigt att definiera vad det är man vill uppnå. Detta görs genom att ha en gemensam målbild, gemensamt sätta förväntningar och rama in projektet.
När du planerar att genomföra en PoC är det viktigt att förstå och överväga följande aspekter:
Målsättning: Tydligt definiera syftet med PoC. Vad vill du bevisa eller testa med PoC:en? Vilka resultat förväntar du dig att uppnå?
Mätbara mål: Sätt upp konkreta och mätbara mål och kriterier för framgång. Detta hjälper dig att utvärdera om PoC:en har uppnått sina mål.
Resurser: Identifiera de resurser som krävs för att genomföra en PoC, inklusive tid, pengar, teknik och medarbetare. Se till att du har tillräckligt med resurser för att slutföra projektet.
Tekniskt kunnande: Säkerställ att du har tillräckligt med tekniskt kunnande eller att du har tillgång till kompetent personer som kan genomföra en PoC effektivt.
Budget: Skapa en realistisk budget för PoC:en, inklusive kostnader för utrustning, programvara, arbetskraft och andra nödvändiga utgifter.
Tidsram: Fastställ en tydlig tidslinje för PoC-projektet. Det är viktigt att ha en realistisk uppfattning om hur lång tid det kommer att ta.
Datainsamling: Planera och definiera vilken data som ska samlas in under PoC:en. Detta kommer att vara grundläggande för att utvärdera resultat och dra slutsatser.
Riskhantering: Identifiera potentiella risker och utveckla en plan för att hantera dem om de uppstår under en PoC.
Kommunikation: Kommunicera regelbundet med intressenter och team-medlemmar för att säkerställa att alla är medvetna om framstegen och eventuella utmaningar.
Utvärdering: Efter att en PoC är avslutad, utvärdera resultaten noggrant och avgör om projektet är värt att gå vidare med eller om det kräver justeringar innan det kan utvecklas vidare.
Att ha en tydlig plan och förståelse för dessa aspekter kommer att hjälpa dig att genomföra en framgångsrik PoC och fatta informerade beslut om projektets framtid.
Slutligen
Vi ser att Proof-of-Concept är en växande trend bland de kunder vi arbetar med. På twoday fokuserar vi på att utforska ett koncept i mindre skala för att få en rättvis uppfattning hur de skulle fungera i en större skala. Det viktigaste är att noggrant avgränsa projektet så att det inte blir överväldigande, samtidigt som det bör vara tillräckligt omfattande för att upptäcka möjligheter och utmaningar som kan uppstå i ett fullskaligt projekt.
Detta tillvägagångssätt kan tillämpas inom en mängd olika områden och vi genomför i stort sett alltid en PoC med våra kunder som vill sätta igång med ett datalagerprojekt.
Om du behöver stöd inom detta område, delar vi på twoday gärna med oss av vår erfarenhet. Hör av dig så tar vi ett snack!
Fyll i kontakformuläret så hittar vi en tid som passar dig!