Skip to content

Digital tillgänglighet – För alla

Digital tillgänglighet innebär att digital information och tjänster så som webbplatser, intranät och digitala tjänster ska kunna användas av alla människor, oavsett funktionsnedsättning. I denna artikel vägleder vi dig hur du skapar en mer tillgänglig webb.
Jan 25, 2023 9:00:00 AM Josefin Holmberg

25 % av Sveriges befolkning har behov av glasögon eller kontaktlinser

Omkring 20 % av Sveriges befolkning beräknas ha en permanent, tillfällig eller situationsberoende funktionsnedsättning, som exempelvis nedsatt syn, hörsel eller rörelseförmåga. Det innebär en användargrupp bestående av cirka 2 miljoner svenskar!

Många av oss lever med dolda funktionsvariationer, som exempelvis; svag dyslexi, synnedsättning, hörselnedsättning, teknisk okunnighet och kognitiva funktionsnedsättningar. Personer med olika kognitiva funktionsnedsättningar kan även uppleva ytterligare svårigheter med att läsa, orientera sig eller att koncentrera sig.

Därför är det också viktigt att de webbplatser och digitala tjänster som vi besöker och använder oss av är strukturerade, välplanerade och tillgänglighetsanpassade – för att förenkla användarupplevelsen för samtliga användare och besökare. 

Så gör du din webb tillgänglig för alla

Ett bra tips när man ser över sin digitala tillgänglighet är att alltid utgå från den breda variation som finns mellan människors förmågor och egenskaper – oavsett funktionshinder eller ej. En design för alla helt enkelt! Det innebär att ens digitala design och funktioner ska fungera på ett sätt som därmed gör dem inkluderande för alla olika besökare och användare. 

10 förutsättningar för en mer tillgänglig webb:

  1. Möjlighet att navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning.
  2. Möjlighet att lyssna till innehållet via skärmläsningshjälpmedel.
  3. Möjlighet att ändra textstorlek, förstora/zooma utan att innehåll hamnar utanför skärmen.
  4. Färger som håller hög kontrast och logisk ordning i text och bild.
  5. Tydligt definierade klickytor i en storlek som underlättar för besökaren.
  6. Framhäv länkar så de skiljer sig grafiskt från övrig text, till exempel genom
    understrykning, placering, kontrast, symbol eller storlek.
  7. Säkerställ att det finns lämpligt utrymme mellan länkar.
  8. Använd ett enkelt språkbruk, samt korta rader och stycken i text.
  9. Använd bild och symboler för att komplettera text.
  10. Använd text / syntolkning till filmer

Klicka här för att läsa mer om hur du kan komma igång med tillgänglighetsanpassning av din webb i nästa avsnitt av denna artikelserie!

Behöver du hjälp med att se över er digitala tillgänglighet?


twoday har lång erfarenhet av att skapa webbplatser som är anpassade efter tillgänglighetskraven. Vi hjälper er gärna med era behov inom digital tillgänglighet samt med tillgänglighetsanpassning och förvaltning inför kommande lagkrav. Läs mer om hur vi på twoday kan hjälpa dig och din verksamhet med Digital tillgänglighet, och ta del av våra erbjudanden här.

Relaterade artiklar